Se zanimate za tečaj slovenščine?
| Članek je bil prebran 1.573 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Tečaj slovenščine je namenjen predvsem tujcem, ki bi se želeli naučiti našega jezika. Slovenščina je za tujce običajno kar velik zalogaj, mnogi pravijo, da je eden izmed težjih jezikov, prav tako pa je pogosto težak tudi za marsikoga, kateremu je sicer slovenski jezik materni. Slovenščina se zares ponaša z nekaterimi posebnostmi, ki jih mnogi drugi jeziki ne poznajo, če naštejemo samo dvojino, kot eno izmed najbolj znanih in zahtevnih.  Pogosto se slovenskega jezika pričnejo učiti mnogi tujci, ki pridejo v Slovenijo zaradi zaposlitve. Taki ljudje se želijo jezika naučiti čim bolje in čim hitreje, saj jim to pogosto predstavlja osnovno znanje na novem delovnem mestu. Pogosto visoko izobraženi kader najame kar individualnega učitelja slovenskega jezika, ki jim lahko hitro pomaga do osnovnega znanja jezika. Takšne individualne ure so mnogim pisane na kožo ravno zato, ker se individualni učitelji tako časovno, kakor glede predznanja lahko povsem prilagajajo posameznemu tečajniku. Tako je mogoče hitrost in zahtevnost novih učnih vsebin povsem prilagoditi znanju in sposobnostim, pa tudi interesom tečajnika. Individualni tečaji trajajo toliko časa, kolikor se zdi potrebno tečajniku – torej dokler ne osvoji tolikšnega obsega znanja, kot ga potrebuje za svoje delo. Očitna prednost takega učenja tujega jezika je gotovo to, da posamezniki na tak način osnove jezika osvojijo zelo hitro, prav tako pa je mogoče tempo učenja prilagoditi vsakemu posamezniku posebej.

učenje jezikovDruga, ravno tako zelo pogosta oblika učenja slovenščine, je tečaj slovenskega jezika v sklopu ZIP programa – gre za program Začetne integracije tujcev, ki živijo pri nas. Ti tečaji slovenščine so namenjeni priseljencem oziroma državljanom držav iz tretjega sveta. Taki tečaji so zato brezplačni, trajajo pa 180 ur. Poleg učenja slovenskega jezika so v tečaj zajete tudi vsebine iz poznavanja slovenske družbe. Namen teh tečajev in programa ZIP je seveda čim lažja in čim bolj učinkovita integracija priseljencev v našo družbo. Čeprav gre za brezplačne programe, pa si morajo udeleženci sami pokriti stroške za pot in stroške za učna gradiva.

Tretja možnost za učenje slovenskega jezika je udeležba na katerem izmed jezikovnih tečajev slovenščine, katere organizirajo razne jezikovne šole. Ti tečaji se v sklopu jezikovnih šol odvijajo skozi vse leto, za tiste, ki bi se želeli takega tečaja udeležiti med poletjem (med počitnicami), pa so na voljo tudi poletne šole slovenskega jezika, na katerih se organizirajo intenzivni jezikovni tečaji, ki so razdeljeni na različne nivoje (po težavnosti oziroma znanju). Taki tečaji se navadno odvijejo v sklopih od okoli 40 pa do nekje 80 ur.

Še ena možnost je tudi online tečaj slovenščine – pri tem gre torej za učenje slovenskega jezika kar preko spleta. Takšna oblika učenja je zelo dobrodošla nadgradnja za vse, ki opravijo jezikovni tečaj, ki pa pogosto ni dovolj, če slovenščine ne uporabljamo redno. Pogosto takšno učenje poteka preko katerega izmed brezplačnih programov, pri tem pa se tečajnik in lektor dogovarjata za termine učnih ur. V prvi vrsti je torej spletno učenje jezika kot je slovenščina, gotovo najbolj primerna za utrjevanje znanja, poglabljanje konverzacije ali pa za to, da z jezikom ostanemo v stiku.

Preberite več o tečajih slovenščine!

© 30. 04. 2024 - Inti.si.