Turška restavracija
| Članek je bil prebran 2.859 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Turška kultura in njihove kulinarične dobrote so že iz preteklosti mamile in zanimale mnoge svetovne popotnike in odkritelje novih obzorij in svetov. Turška kultura je za naš svet še toliko bolj zanimiva zaradi povsem samosvoje tradicije in zgodovine. Turški narod ima namreč povsem nomadski izvor, saj izhajajo iz dinastije Osmanov, ki so bili vladarji Turčije vse od konca 14. pa do začetka 20.stoletja. Kot nomadi so Turki seveda razvili povsem samosvojo kulturo in kuhinjo. Biti stalno na poti je seveda pogojeval sam izbor in način priprave jedi.

Ko ljudje pomislijo na turško kuhinjo, navadno najprej to povezujejo s kebabom, mesom, pečenim na odprtem ognju in burekom. Vse našteto so dejansko ostanki tega nomadskega življenja in zgodovine turškega naroda. Danes je tudi v Sloveniji moč najti restavracije, ki strežejo pristno in avtentično turško hrano. Ena izmed najbolj znanih je v Ljubljani, kjer turški zakonski par skuša slovenskemu gostu predstaviti košček turške kulture in kulinarike. Med nepogrešljiv del turške kuhinje gotovo sodita svež sir in jogurt.

Turška hranaJogurt je navadno postrežen kot priloga h glavnim jedem, v turški kuhinji pa se uporablja tudi kot osnova za namaze. Poleg tega je turška kuhinja znana tudi po raznoliki zelenjavni prehrani, ki izvira iz ugodne lege te dežele. Tako turške restavracije strežejo mnoge jedi iz zelenjavnih sestavin, na primer iz bučk, paradižnika in jajčevcev. Zelenjavo se v turški kuhinji navadno kombinira z rižem ali z raznimi vrstami žit. S turškimi restavracijami pri nas je v slovenski prostor prinesen tudi košček turške kulture in tradicije. Ker je Turčija velika dežela, se tudi hrana razlikuje glede na posamezne regije oziroma območja. Povrhu vsega pa so turški ljudje znani po svoji prijaznosti in gostoljubnosti, zato je obisk turške restavracije gotovo posebna in prijetna izkušnja. Kot vsaka svetovna kuhinja, se je tudi turška tekom let razvijala, tako da se po večini turških restavracij danes tradicionalne turške jedi dopolnjujejo z novimi, modernejšimi jedmi.

TurškoTurško obedovanje je tudi posebno doživetje, saj za razliko od nas Turki svojega obeda ne zaključijo s sladico, kakor mi, temveč se obed nadaljuje v druženju ob kajenju vodne pipe, v katero navadno natlačijo prijetno dišeč sadni tobak. Za še večjo avtentičnost lahko v nekaterih turških restavracijah poskrbijo še z organiziranimi orientalskimi večeri s plesalkami orientalskih plesov. Ritmi Bližnjega Vzhoda tako še dopolnijo občutek pristnosti in avtentičnosti. Navadno pa skuša tudi že sam interier turških restavracij pri nas gostom približati duh Turčije in tamkajšnjega življenja. Seveda pa je turška kuhinja prijazna tudi do sladkosnedcev.

Turške restavracije na svojih jedilnih listih navadno nudijo sladice iz meda, lešnikov, pistacij, mandljev in sadja. Vsi ti okusi in arome se tako združijo v nepozaben kulinaričen dogodek, ki vas vsaj za trenutek z lahkoto prestavi v turško okolje in njihovo kulturo. Turška kultura in kulinarika tako človeka prepriča s svojo barvitostjo, neskončnim številom različnih okusov in arom, omamnimi dišavami in samosvojimi posebnostmi, ki delajo turško kuhinjo povsem drugačno od drugih svetovnih kuhinj. Obisk katere izmed turških restavracij je zato odlično za vse, ki vas zanima turška kultura, način življenja in okusi te edinstvene dežele.

© 03. 05. 2025 - Inti.si.