Optimizirajte svojo spletno stran zaradi uporabnika, ne samo zaradi Googla
| Članek je bil prebran 1.262 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Večina spletnih strani se SEO loti zaradi optimizacije spletne strani za spletne iskalnike, natančneje za Google. Povsem normalno je, da je optimizacija za Google glavni povod celotne optimizacije spletne strani, kljub temu pa v zadnjem času vse bolj ugotavljamo, da gre optimizacija za Google z roko v roki z optimizacijo za uporabnika. To pomeni, da s tem, da spletno stran naredimo kar se da uporabniku prijazno, uporabno in koristno hkrati naredimo spletno stran ljubšo tudi Googlu. Konec koncev si Google želi s svojim algoritmom poiskati prav tiste spletne strani, ki bodo za uporabnikovo poizvedbo najboljše. Ko torej naslednjič razmišljate o optimizaciji, razmišljajte o tem, kako bi svojo spletno stran lahko naredili čim bolj prijazno in kvalitetno za uporabnike, ki si jo ogledujejo ali jo prebirajo.

Še prej pa si preberite, kako spletna stran ne sme izgledati!

optimizacija za googleKaj je uporabnikom najbolj pomembno?

Verjetno je večini uporabnikov spletnih strani varnost na spletu ena izmed osrednjih skrbi. Danes namreč vse pogosteje lahko slišimo o pogostih spletnih zlorabah in prevarah, zato je normalno, da si uporabniki želijo čim bolj varno uporabniško izkušnjo. Pri nakupih v spletni trgovini ali pri dajanju kakšnih drugih osebnih podatkov, si zato uporabniki želijo zaščite in zagotovila, da njihovi podatki ne bodo zlorabljeni. Spletne strani, ki želijo svoje uporabnike zaščititi, uporabljajo SSL certifikat. Take spletne strani poznamo po tem, da imajo namesto http v domeni https. Tudi Google je potrdil, da SSL zaščita vpliva na to, kako visoko je pozicionirana spletna stran, zato se iz tako iz vidika uporabnika kakor optimizacije splača vlagati v varno uporabniško izkušnjo. Za uporabnika SSL certifikat tako pomeni, da so vsi osebni podatki, ki jih posreduje spletni strani in potujejo na strežnik, šifrirani in tako zavarovani pred morebitnimi zlorabami.

Vse več uporabnikov do spleta dostopa preko svojih pametnih telefonov ali preko tablic. Zaradi tega morajo biti strani prilagojene za mobilne naprave, saj je to pogoj, da se vsebine iz spletne strani prikazujejo pravilno. Za Google in tudi za uporabnika je bistvenega pomena to, da je neka spletna stran tudi na mobilni napravi odzivna. Za uporabnike je pomembno, da je spletna stran do uporabnika prijazna tudi, če si jo ogleduje na tablici ali svojem pametnem telefonu, prav tako pa tudi Google daje prednost spletnim stranem, ki so mobilnim napravam prijazne.

Brez dvoma lahko zatrdimo, da imajo med vsemi video vsebinami prednost YouTube videi, morda je to tudi posledica tega, da je YouTube v lasti Googla. Uporabniki imajo video vsebine radi, posebej iz naslova YouTube-a, ki so ga najbolj vajeni in ki ga tudi najbolj široko uporabljajo. Nekatere raziskave celo kažejo, da uporabnikom marsikdaj video pove več in bolj uporabne informacije kakor besedilo.

In za konec – da povzamemo: stran naj bo čim bolj uporabna. To pomeni, da se uporabnik na strani lahko hitro znajde, stran pa je narejena tako, da se je po njej enostavno premikati. Na položaj strani to vpliva posredno, saj uporabniki na straneh, na katerih se je težko znajti, preživijo manj časa, to pa pomeni manjši obisk in manj časa, preživetega na strani. Če je s spletno stranjo lahko delati in se na njej ni težko znajti, potem je to gotovo dobra popotnica, da bo stran bolj všeč tako uporabniku kakor Googlu.

© 29. 04. 2024 - Inti.si.