Kava za boljši spomin
| Članek je bil prebran 1.919 krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Čeprav običajno velja, da pitje kave ni najbolj zdrava navada, zadnje raziskave iz tega področja kažejo, da pri uživanju v skodelici kave vendarle ne gre zgolj za nezdravo razvado. Kava, natančneje kofein, naj bi imel namreč kar nekaj pozitivnih lastnosti na naše zdravje.

Kavna zrnaKofein je za mnoge glavna sestavina zgodnjega jutra, saj si brez jutranje kave ne predstavljajo začetka dneva. Kofein pa naj bi po zadnjih ugotovitvah tudi krepil spomin. Študija, ki potrjuje te ugotovitve, je bila izvedena v Ameriki, v mestu Baltimore, kjer so več kakor en dan preizkušali delovanje spomina kar 160 udeležencev raziskave. Ugotovili so, da so se pri testih spomina precej bolje odrezali tisti, ki so prej vzeli tablete, ki so vsebovale kofein.

Pri tem velja omejiti, da so v raziskavo vključili ljudi, ki sicer niso redno uživali kofeinske izdelke. To gotovo ni zanemarljiv podatek, saj nekomu, ki na dan navadno popije pet kav, spomin najbrž ne bo delal petkrat bolje kakor nekomu, ki spije zgolj eno.

Eksperiment je potekal tako, da so udeležencem pokazali zbirko slik. Nato so dobili 200 miligramov kofeina v obliki tabletke ali placebo tabletko. Prej in po tem so jim vzeli vzorec sline. Nato so naslednji dan preizkusili obe udeležence raziskave in skušali ugotoviti, koliko slik, ki so jim bile pokazane prejšnji dan, so bili sposobni prepoznati. Med slike so dodali tudi nove, ki jih udeleženci prejšnji dan niso videli. Ugotovili so, da so bili ljudje, ki so zaužili kofein,uspešnejši pri določanju slik.

Kofein ima torej lahko negativne učinke (anksioznost, živčnost, razdraženost), stalno uživanje kofeina tudi nima vidnejših učinkov na spomin. Toda po drugi strani lahko skodelica kave na dan izboljša sposobnost prepoznavanja podobnih spominskih vzorcev in slik.

© 29. 04. 2024 - Inti.si.